NR. 10976/VIII/3/2023                                                             

 

 

C O M U N I C A T

 07.12.2023

         Compartimentul de informaţii şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

          Īn cursul zilei de 06.12.2023, lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt, au efectuat cercetarea la faţa locului şi activităţi investigative, urmare unui apel 112 făcut de către o angajată a unui supermarket din comuna Slătioara, jud. Olt, cu privire la faptul că īn spatele magazinului a observat cadavrul unui bărbat, dezbrăcat, ce prezintă urme de violenţă.

Cu ocazia cercetării la faţa locului au fost constate următoarele:

 Īntr-o locuinţă socială aparţinānd primăriei localităţii, a fost găsit cadavrul unui bărbat decapitat, cu detaşarea braţului drept, prezentānd multiple echimoze şi plăgi contuze la nivelul toracelui.

La o distanţă de 15 metri, īntr-o hazna, a fost găsit capul şi braţul cadavrului cu multiple urme de violenţă.

Cadavrul a fost identificat īn persoana numitului S.M., īn vārstă de 50 de ani, din comuna Slătioara, jud. Olt.

Īn urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că īn ziua de 05.12.2023, victima a consumat alcool cu numitul I.T. de 70 de ani, după care s-au deplasat la locuinţa acestuia din urmă, aparţinānd primăriei, iar aici a izbucnit un conflict fizic īntre ei.

I.T. a luat un topor cu care i-a aplicat victimei multiple lovituri la nivelul capului şi toracelui, provocānd-i decesul.

Ulterior, autorul a īncercat să se debaraseze de cadavru, sens īn care i-a secţionat cu lama toporului capul la nivel cervical, precum şi braţul drept pe care le-a aruncat īntr-o hazna aflată īn apropiere.

Īn urma efectuării necropsiei cadavrului s-a constat că moartea numitului S.M. a fost violentă şi a fost cauzată de un politraumatism cranio-cerebral grav (fractură craniană cu īnfundare, hemoragie şi contuzie cerebrală)şi traumatism toracic grav (fracturi de stern, costale bilaterale). Leziunile tanatogeneratoare s-au putut produce īn condiţiile unei heteroagresiuni, prin lovire cu corpuri dure, posibil topor şi compresiune īntre planuri dure.

Decapitarea cadavrului şi detaşarea membrului superior drept s-au putut produce cel mai probabil postmortem.

 

Īn urma probatoriului administrat, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Olt a dispus măsura reţinerii faţă de inculpatul I.T. pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, prev. de art. 188 alin. 1 C.p. şi art. 189 alin. 1 lit. e C.p. şi profanare de cadavre sau morminte, prev. de art. 383 alin. 1 C.p., cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p.

 

Reţināndu-se că sunt īntrunite condiţiile prevăzute de lege, īn cursul zilei de 07.12.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt vor solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a inculpatului pentru o durată de 30 zile.

 

         Precizăm că punerea sub īnvinuire a unei persoane suspecte sau punerea īn mişcare a acţiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot īn nicio situaţie să īnfrāngă principiului prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

COMPARTIMENTUL DE

INFORMAŢII ŞI RELAŢII PUBLICE