NR. 1140/VIII/3/2024                                                             

 

 

C O M U N I C A T

07.02.2024

                                                           

         Compartimentul de informaţii şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

 

 

PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE INFRACŢIUNI DE EFECTUAREA DE OPERAȚIUNI FINANCIARE ĪN MOD FRAUDULOS, ACCES ILEGAL LA UN SISTEM INFORMATIC  ŞI FURT      

        

Īn cursul zilei de 06.02.2024, lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, pe raza com. Milcov, judeţul Olt,  īntr-un dosar penal īnregistrat pe rolul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt, la  persoane bănuite de Efectuarea de operațiuni financiare īn mod fraudulos, faptă prev. și ped. de art. 250 alin.1 C.p., Acces ilegal la un sistem informatic, faptă prev. și ped. de art. 360 alin.1 C.p. si Furt, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin.1 din C.p.       

Īn fapt, din cercetări a rezultat că la data de 16.10.2023, persoane necunoscute au sustras două carduri bancare, cu care ar fi efectuat tranzacţii financiare frauduloase, īn valoare de 14.000 lei, la comercianţi de pe raza mun. Slatina, jud. Olt, precum şi on-line la comercianţi din afara ţării, respectiv Shein, Wish, Zalando, etc.

 

         Īn urma percheziţiilor efectuate au fost descoperite şi ridicate, īn vederea continuării cercetărilor, bunuri susceptibile a fi fost folosite la comiterea faptelor, precum şi bunuri ce ar fi provenit din comiterea faptelor.

 

De asemenea, un număr de 6 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, īn vederea audierii, cu privire la aspectele sesizate.

        

Īn urma probatoriului administrat, īn cursul aceleiaşi zile, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul  Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt, organele de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminale Olt au dispus măsura reţinerii pentru 24 ore faţă de două persoane dintre cele audiate.

 

Suportul de specialitate a fost asigurat de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt şi Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Olt.

                  

Reţināndu-se că sunt īntrunite condiţiile prevăzute de lege, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Olt, sub coordonarea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt, continuă cercetările, īn vederea documentării īntregii activităţi infracţionale, urmānd ca īn cursul zilei de 07.12.2023, să facă propunerile corespunzătoare procurorului din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Olt.

 

 

Precizăm că punerea sub īnvinuire a unei persoane suspecte sau punerea īn mişcare a acţiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot īn nicio situaţie să īnfrāngă principiului prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

COMPARTIMENTUL DE

INFORMAŢII ŞI RELAŢII PUBLICE