NR. 450/VIII/3/2024                                                             

 

C O M U N I C A T

 17.01.2024

                                                           

         Compartimentul de informaţii şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

 

         În cursul zilei de 16.01.2024, lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au efectuat cercetarea la faţa locului şi activităţi investigative, urmare unui apel către Secţia de Poliţie Rurală nr.11 Verguleasa, cu privire la faptul că,  în ziua de 16.01.2024, la locuinţa numitei V.I., de 91 de ani, din comuna Sâmbureşti, sat Ioniceşti, str. Vârtop, nr. 84, jud. Olt, a fost găsit cadavrul acesteia, prezentând urme de violenţă fizică corporală.

Din cuprinsul concluziilor preliminare emise de SJML Olt la data de 16.01.2024 au rezultat următoarele:

„1. Moartea numitei V.I., în vârstă de 91 de ani din comuna Sâmbureşti, jud. Olt a fost violentă.

2. Ea s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic, consecinţa unui politraumatism cu multiple echimoze, excoriaţii, hemoragie leptomeninge, fractură piramidă nazală, fractură stern şi fracturi costale bilaterale.

3. Leziunile de violenţă s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri contondente, cel puţin unul dintre acestea alungit, târâre şi compresiune între planuri dure, excluzându-se aproape total producerea acestora prin cădere.

4. Între leziunile de violenţă şi moartea sus-numitei există legătură de cauzalitate de tip direct şi necondiţionat.

5. Moartea poate data de 2-4 zile.”

 

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că, în timp ce inculpatul V.I., se afla la domiciliul mamei sale, V. I., situată în comuna Sâmbureşti, sat Ioniceşti, str. Vîrtop nr. 84, jud. Olt, unde locuia şi acesta, a exercitat acţiuni de violenţă fizică asupra mamei sale, în vârstă de 91 de ani, prin lovire cu şi de corpuri contondente, cel puţin unul dintre acestea alungit, târâre şi compresiune între planuri dure, provocându-i un politraumatism cu multiple echimoze, excoriaţii, hemoragie leptomeninge, fractură piramidă nazală, fractură stern şi fracturi costale bilaterale, care au condus la moartea violentă a victimei, urmare şocului traumatic şi hemoragic suferit, între leziunile de violenţă şi moartea victimei existând legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată, conform concluziilor preliminare emise de SJML Olt.

 

Inculpatul V.I. (fiul victimei V.I.) a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, precizând că a lovit-o pe mama sa, cu palmele la nivelul cefei şi obrazului şi cu pumnii la nivelul coastelor.

 

În urma probatoriului administrat, în data de 16.01.2024, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus măsura reţinerii faţă de inculpatul V. I., pentru comiterea infracţiunii de omor, prev. de art. 188 alin.1 C.p., cu aplic. art. 199 alin. 1 C.p.

Reţinându-se că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, în cursul zilei de 17.01.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt vor solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a inculpatului pentru o durată de 30 zile.

 

         Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiului prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

COMPARTIMENTUL DE

INFORMAŢII ŞI RELAŢII PUBLICE